Gabriela Janiszewska Translite

Austriackie przysmaki – Germknödel

 

Germknödel - Fotografia: Norbert Tutschek

Germknödel – Fotografia: Norbert Tutschek

Jednym z moich postanowień noworocznych jest dodawanie na bloga wpisów dotyczących języka niemieckiego, czego dotychczas nie robiłam, mimo że bardzo lubię tłumaczyć z tego języka. Ponieważ jutro wybieram się z mężem na urlop narciarski właśnie do Austrii, postanowiłam umieścić tutaj tłumaczenie przepisu na pyszną, typowo austriacką potrawę, której skosztowaliśmy na stoku w zeszłym roku (i na pewno w tym roku to powtórzymy).

Germknödel (knedle drożdżowe)

 Oryginalny tekst przepisu w języku niemieckim znajdziecie na portalu ichkoche.at.

Przygotowanie:

Składniki:

  • 120 ml mleka
  • 12 g drożdży
  • 250 g mąki (drobno mielonej)
  • 3 łyżki stołowe rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 120 g powideł
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zmielonego maku
  • 200 g masła (rozpuszczonego, do polania
    knedli)
  • mąka (do posypania stolnicy)

 Aby przygotować knedle drożdżowe, należy rozpuścić drożdże w letnim mleku, dodać do niego 4 łyżki stołowe mąki, cukier i szczyptę soli. Następnie zamieszać, posypać odrobiną mąki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż płyn podwoi swoją objętość (najlepiej włożyć naczynie z zaczynem do piekarnika ustawionego na 40°C i pozostawić otwarte drzwiczki).

Do zaczynu dodać rozpuszczone masło, pozostałą część mąki, jajko i żółtko, a następnie całość wyrobić na gładką masę. Pod przykryciem odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Ciasto ponownie ugnieść na oprószonej mąką stolnicy, pozostawić na 5 minut, a następnie rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Kółkiem do krojenia ciasta wykroić kwadraty o rozmiarach 5 na 5 cm. Brzegi ciasta zwilżyć wodą. Pośrodku każdego kwadratu nałożyć trochę powideł, brzegi ciasta zlepić ze sobą i uformować knedle.

Ciasto odłożyć na oprószoną mąką deskę i pod przykryciem pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

W dużym garnku (knedle drożdżowe muszą mieć miejsce, aby urosnąć) zagotować osoloną wodę i włożyć do niej knedle (w razie potrzeby w dwóch turach). Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie gotować w niższej temperaturze przez 15 minut pod uchyloną pokrywką.

Po około 10 minutach należy obrócić knedle i gotować dalsze 4-5 minut pod przykryciem. Następnie wyjąć knedle i natychmiast kilkakrotnie nakłuć je igłą o dużej średnicy lub wykałaczką, aby nie opadły.

Przygotowanie posypki z maku. Mak należy wymieszać z cukrem pudrem i posypać nim knedle. Knedle należy odpowiednio polać rozpuszczonym masłem i podawać natychmiast.

Wskazówka:

Należy zwrócić uwagę na to, aby wszystkie wykorzystywane składniki miały temperaturę pokojową, ponieważ w przeciwnym razie ciasto drożdżowe nie wyrośnie.

Propozycja polewy: ciepły sos waniliowy

Zaznaczam, że osobiście nie wypróbowałam jeszcze tego przepisu, ale z pewnością to zrobię – może na przykład w moje urodziny?